Titanen bij het Sweelinckorkest

Mahler en Beethoven

Voorjaarsconcert

Het Sweelinckorkest speelde dit voorjaar symfonieën van twee titanen van componisten: Mahler en Beethoven. Deze twee meesterwerken worden zelden ten gehore gebracht in één concert, maar het Sweelinckorkest ging de uitdaging aan.

De titanen Mahler en Beethoven
Mahler en Beethoven hebben beiden grote symfonieën geschreven. In dit concert komen Mahler’s eerste- en Beethoven’s vijfde symfonie samen. De eerste symfonie van Mahler staat vooral bekend om het overdadige gebruik van ‘signaaltjes’ en het Vader Jacob in mineur. De vijfde symfonie van Beethoven staat bekend als de ‘Noodlot symfonie’ door het beroemde motief ‘ta ta ta taaa’.

'Titaan' van Jean Paul Richter
Mahler’s eerste symfonie is vernoemd naar de roman ‘Titaan’ van Jean Paul Richter. Hierin gaat de hoofdpersoon ten onder aan zijn eigen natuur. Mahler zelf ging ook ten onder aan zijn eigen natuur: muzikale genialiteit. Die leidde er namelijk toe dat hij zich als burger moeilijk staande kon houden. Hier had ook Beethoven last van. Door zijn toenemende doofheid was hij liever in de natuur dan onder zijn medeburgers. Zo kunnen beiden componisten gezien worden als ‘titanen’, niet alleen door hun grote symfonieën, maar ook door hun gelijkenis met de hoofdpersoon uit de roman.

Programma
Beethoven - Symfonie no. 5
Mahler - Symfonie no. 1

Mobirise

Free AI Website Creator