Gespeelde programma’s

Hier vindt u een greep uit eerdere concerten
Zie ook Media voor meer geluidsmateriaal en foto’s!

Sweelinck speelt Déjà Vu – December 2018

Déjà Vu: is iets daadwerkelijk al eerder gebeurd, of is dit maar een gedachtenspinsel? Deze thematiek stond bij de najaarsconcerten van 2018 centraal. Dit kwam met name voort uit de liedteksten van dit programma, waarin telkens de twijfels tussen echte ervaringen en dromen of gedachtes hierover naar voren komen. Dit sluit ook aan bij de sprookjes die terugkomen in de muziek: het lijkt een waargebeurd verhaal, maar is dit wel het geval?

Samen met soliste Iris van Wijnen nam het Sweelinckorkest de luisteraar mee op een Frans-Finse reis, met wervelende muziek van Sibelius en impressionistische klanken van Ravel, Saariaho en Debussy. Een storm voerde u door het sprookjesachtige Finland van Sibelius, waarna u via Ravels indrukken van het mystieke Azië bij La Mer (de zee) van Debussy eindigde. Saariaho’s hartstochtelijke Quatre Instants vormden een rustpunt middenin deze reis.

Jean Sibelius – Ouverture uit The Tempest en Pohjola’s Dochter

Maurice Ravel – Shéhérazade voor mezzosopraan en orkest

Kaija Saariaho – Quatre instants voor mezzosopraan en orkest

Claude Debussy – La Mer

Sweelinck speelt Der Ring ohne Worte – Juni 2018

In het voorjaar van 2018 hebben wij meerdere concerten gegeven met ons spectaculaire lustrumprogramma: wij speelden Der Ring ohne Worte van Lorin Maazel, een symfonische samenvatting van Wagners Der Ring des Nibelungen. Wij waren hiermee het eerste Nederlandse amateur-symfonieorkest dat dit stuk uitvoerde. Deze concertreeks werd geopend op 8 juni met een openluchtconcert in het Zuiderparktheater in Den Haag. Op 9 en 11 juni gaven wij een besloten UvA-kring concert en een openbaar toegankelijk concert in de NedPhO-Koepel in Amsterdam, en we eindigden met een geweldig laatste concert in Het Concertgebouw op 13 juni.

In Nederland zaten onze concerten erop, maar wij hebben op onze lustrumtournee in Georgië in juli nog drie concerten aan de reeks toegevoegd. Wij vertrokken eerst naar Tblisi, waar wij op 22 juni een concert gaven (wederom in de open lucht) in Tblisi Vake Park. In het vervolg van onze reis speelden wij in Kutaisi in de State Opera, en als laatste in Batumi in het Art & Musical center. Ook was het Sweelinckorkest uitgenodigd voor een nationale tv-uitzending. Naast deze concerten hebben we ook genoten van de mooie landschappen van Georgië en leerden we de Georgische cultuur kennen. Zo hebben we een deel van de Kaukasus bezocht, een Georgische dansworkshop gevolgd en meerdere Supra’s (Georgische feestmaaltijden) beleefd. We kijken met veel plezier terug op deze succesvolle, muzikale zomer!

Der Ring ohne Worte – Lorin Maazel

Een feestelijke opening van het lustrumjaar – 27 januari 2018 

Zaterdagavond 27 januari openden wij ons lustrumjaar met een feestelijk concert in de Zuiderkerk in Amsterdam. We begonnen de avond met de welbekende Leonore Ouverture van Beethoven, waarna we de suite uit Fellini’s Italiaanse filmklassieker La Strada van Nino Rota speelden. Tegen het eind van het concert zat de hele zaal vrolijk mee te deinen op Künstlerleben van Strauss junior, een Weense wals als deze laat niemand stil op z’n stoel zitten. Als kers op de taart waren er ter introductie van de lustrumtournee komende zomer Georgische hapjes te verkrijgen. Vol enthousiasme gaat het Sweelinckorkest de rest van het lustrumjaar tegemoet, blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via http://bit.ly/lustrumpagina

Ludwig van Beethoven – Ouverture ‘Leonore’ nr. 3
Nino Rota – La strada, suite
Johan Strauss jr. – Künstlerleben

Sweelinck speelt Rachmaninoff symfonie nr. 3 – december 2017

Het afgelopen najaar speelde het Sweelinckorkest o.l.v Konradin Herzog het volgende programma:

Igor Stravinsky – Chant du rossignol
Francis Poulenc – Pianoconcert (solist: Caspar Vos)
Sergei Rachmaninoff – Symfonie nr. 3

Het was een programma waarin romantische nostalgie en moderniteit de ene keer recht tegenover elkaar stonden, dan weer om elkaar heen dansten en soms versmolten. Het openingsstuk Chant du rossignol van Stravinsky, ofwel ‘de zang van de nachtegaal’, bracht een sprookje van Andersen ten gehore over de spanning tussen natuur en moderniteit aan het hof van een Chinese keizer. Vervolgens soleerde Caspar Vos in het energieke Pianoconcert van Poulenc. Na de pauze sloten het orkest af met de derde symfonie van Sergei Rachmaninoff, waarin romantische melodieën het publiek meevoerden naar de nostalgie van een vervlogen verleden.

Sweelinck speelt Der Rosenkavalier in Het Concertgebouw – Juni 2017

facebook_ig_rgb

Het Sweelinckorkest speelde o.l.v. Konradin Herzog in een vol Concertgebouw het volgende prachtige romantische programma:

Robert Schumann – Symfonie nr. 3 ‘Rheinische’
Richard Wagner – Prelude ‘Die Meistersinger von Nürnberg’
Anton Webern – Passacaglia, op. 1
Richard Strauss – Suite uit ‘Der Rosenkavalier’

Symfonie nr. 3 ‘Rheinische’ was de derde en laatst gecomponeerde symfonie van Robert Schumann. Het werk werd de spontaanste en gelukkigste uit zijn reeks genoemd, wellicht omdat hij in deze symfonie de rivier de Rijn muzikaal wilde verklanken.

Na de pauze klonk de prelude uit ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Richard Wagner, een opera gebaseerd op de geschiedenis van de Duitse minne- en meesterzangers zoals Hans Sachs en Walther von der Vogelweide. In de Prelude klonk een statig en ceremonieel thema dat de meesterzangers introduceerde.

‘Passacaglia’ van Anton Webern was het meest moderne werk van dit programma, maar nog steeds Duitse romantiek te noemen. In het stuk hoorde men een baslijn waaromheen steeds nieuwe stemmen klonken. Hoewel ‘Passacaglia’ niet het eerste werk van Webern was, was dit wel het eerste werk waar hij echt trots op was en noemde hij het opus 1.

Het voorjaarsprogramma sloot af met Suite uit ‘Der Rosenkavalier’, wellicht het meest uitdagende werk waar het orkest zich met dit programma aan waagde. De suite omvat de orkestrale hoogtepunten uit de opera ‘Der Rosenkavalier’, waarbij de muziek – ondanks de gelijktijdige experimenten van Schönberg en Stravinsky – wel degelijk de tijdgeest weerspiegelt. Tegelijkertijd hoorde men echo’s van Mozart en Verdi-achtige smeuïgheid, afgewisseld met oer-Weense walsen, alles gekleurd met Strauss’ laatromantische, ‘overrijpe’ harmoniek.

‘Metamorfose’ door het Sweelinckorkest – December 2016

poster-nj-16-definitief-klein

Het Sweelinckorkest speelde:

Sergei Rachmaninoff – Het Dodeneiland
William Walton – Altvioolconcert met soliste Anna den Herder
Paul Hindemith – Symfonische Metamorfose
Maurice Ravel – La Valse

Op 10 en 13 december 2016 keerde het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck terug naar de NedPhO-Koepel en het Muziekgebouw aan ‘t IJ. De concerten van het Sweelinckorkest werden gekenmerkt door de gepassioneerde inzet van de orkestleden, die alles konden geven in dit originele en afwisselende programma.

Het beeldende Dodeneiland van Sergei Rachmaninoff, geïnspireerd op een gelijknamig schilderij, vormde de opening van het concert. Hierna soleerde de getalenteerde Anna Magdalena den Herder in het Altvioolconcert van de Engelse componist William Walton. Na de pauze speelde het orkest de Symfonische metamorfose op thema’s van Carl Maria von Weber van Paul Hindemith, om af te sluiten met La Valse van Maurice Ravel. Zowel het orkest als het publiek onderging een muzikale metamorfose door de vele geheimzinnige dwarsverbanden en de overgang van duistere klanken voor de pauze naar de lichte klanken van na de pauze.

Sweelinck speelt Bruckner in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam – Juni 2016

13120012_862890387154584_7611437789346690624_o

Béla Bartók – Hongaarse schetsen
Zoltán Kodály – Concert voor orkest
Anton Bruckner – Symfonie nr. 6

Met dit prachtige programma heeft het Sweelinckorkest voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Konradin Herzog mogen spelen. Zijn debuut was zeer succesvol en er is volop genoten.

Voor de pauze zijn de Hongaarse schetsen van Béla Bartók uitgevoerd. Deze schetsen zijn geïnspireerd op Hongaarse volksmuziek en vormden de vrolijke opening van het concert. Vervolgens werd het Concert voor orkest van Zoltán Kodály ten gehore gebracht. Kodály was een goede vriend van Bartók en creëerde met zijn Concert een bijzonder werk, dat zowel kenmerken van Hongaarse volksmuziek als van een symfonie bevat.

Na de pauze speelde het Sweelinckorkest de 6e symfonie van Anton Bruckner. De Oostenrijkse componist Anton Bruckner voltooide zijn zesde symfonie op 3 september 1881. Daarna veranderde hij er niets meer aan. Uitzonderlijk voor Bruckner. De Zesde was het eerste en enige werk waarmee hij direct na de voltooiing tevreden was. Eind 19e eeuw en begin 20e eeuw schaafden anderen, onder wie Gustav Mahler, wel nog aan het werk. Het Sweelinckorkest heeft echter de originele versie uitgevoerd. Bruckner deed over deze symfonie de legendarische uitspraak ‘Die Sechste ist die Keckste’ – De Zesde is de brutaalste.

Sweelinck speelt VERZET – December 2015

VERZET

Borodin – Ouverture Prins Igor
Sibelius – Vioolconcert ( Soliste Tosca Opdam)
Sjostakovitsj – Symfonie nr. 9
Bas van Win – La Pieza Final

Dmitri Sjostakovitsj schreef zijn Negende Symfonie in opdracht van Stalin. Wat echter de kroon op de Russische overwinning moest worden, werd een kleine, ironische symfonie. Onmiskenbaar een daad van verzet jegens Stalin. In zijn Ouverture Prins Igor vertelt Aleksandr Borodin een heldhaftig krijgsverhaal uit de 12e eeuw met spannende duelscènes en liefdesperikelen.

Tot slot komt het thema ‘Verzet’, de rode draad van dit concert, terug in het Vioolconcert van de Fin Jean Sibelius. Hij schreef het in een tijd dat de Finnen streden voor onafhankelijkheid. De jonge violiste Tosca Opdam, een talent van Nederlandse bodem, brengt samen met het Sweelinckorkest dit prachtige soloconcert ten gehore

Met dit prachtige programma hebben wij, na 6 mooie jaren, afscheid genomen van onze dirigente Libia Hernández. Speciaal voor dit afscheid heeft Bas van win, hoornist uit eigen gelederen, een afscheidsstuk gecomponeerd ‘La Pieza Final’. Een groot succes en een daverend afscheid voor Libia.

Hemelse klanken van Mahler in Het Koninklijk Concertgebouw – juni 2015

Mahler 4 PF
In Juni 2015 heeft het Sweelinckorkest de hemelse klanken van de vierde symfonie van Gusav Mahler ten gehore gebracht. Deze symfonie vertelt over het hemelse leven, niet alleen hoe prachtig dit kan zijn, maar ook de donkere zijde ervan. Het hemelse vierde deel werd door sopraan soliste Charlotte Jansen uitgevoerd. Ook drie liederen van Arnold Schönberg speeld ehet orkest samen met deze jonge sopraan. Het gehele programma werd ingeluid door de overweldigende Fanfare van Paul Dukas gevolgd door de Ouverture De Getemde Feeks van Johan Wagenaar.

Paul Dukas – Fanfare pour précéder La Péri (koperintro)
Johan Wagenaar – Ouverture De Getemde Feeks
Arnold Schönberg – 3 liederen uit Sechs Lieder für Sopran und Orchester opus 8

III. Sehnsucht
V. Voll jener Süße
I. Natur

Gustav Mahler – Symfonie nr. 4

Romeo & Julia in het Muziekgebouw aan ’t IJ, december 2014

flyer najaar

De grootse, angstaanjagende en meeslepende suites van Sergei Prokofievs Romeo en Julia vormden in het najaar van 2014 een van de hoogtepunten van de concertreeks van het Sweelinckorkest onder leiding van Libia Hernández. Prokofiev heeft met deze suites de intense tragiek van Shakespeare ’s drama op schitterende wijze weten te vertolken. In dit stuk is de spanning is van begin tot eind aanwezig!
De concertavonden werden geopend met de passende Tragische Ouverture van Johannes Brahms. Als heroïsch summum werd vervolgens het eerste hoornconcert van Richard Strauss opgevoerd door aanstormend talent uit eigen gelederen Hanna Guirten.

Alsof dit programma niet al genoeg verassingen bood, vond er na de pauze een ware wereldpremière plaats. De nieuwe compositie ́Zelfportret ́ van componerend orkestlid Hugo Bouma was voor het eerst in volle glorie te beluisteren.


Johannes Brahms – Tragische ouvertüre
Richard Strauss – Hoornconcert no. 1

Hugo Bouma – Zelfportret
Sergej Prokofiev – Romeo en Julia, delen uit suites 1&2

STRIJD in het Concertgebouw, juni 2014

STRIJD! site
De strijkstokken flitsen als zweepslagen over snaren, stokken dreunen op pauken en noten klinken als schoten uit schallend koper. De muzikanten van UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck brengen strijd, maar ook passie en romantiek met Tchaikovsky, Saint-Saëns en Andriessen.

De revolutionaire rebellie van Saint-Saëns in zijn eerste celloconcert zou later geprezen worden door Shostakovich en Rachmaninov die dit stuk waardeerden als het beste celloconcert ooit. Voorop in de strijd gaat de jonge topcellist Theodor Sink uit Estland, die meerdere prestigieuze prijzen heeft behaald en wordt geroemd vanwege zijn warme klank en natuurlijke expressiviteit. Theodor Sink laat Saint-Saëns’ liefde voor de cello virtuoos tot leven komen.
Hendrik Andriessen – Ricercare
Camille Saint-Saëns – Celloconcert No. 1 (Solist Theodor Sink)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky – Symfonie No. 5

15 juni 20:15 Singelkerk Amsterdam
19 juni 20:15 Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
16 juli – 1e concert in Tallinn
17 juli – 2e concert in Tallinn
18 juli – concert in Helsinki
23 juli – concert in Stockholm

Februari 2014 Sweelinck Late Night
bestuur 13-14
Een sfeervolle avond die in teken stond van de klassieke muziek.
Sibelius – Finlandia
Bruch – Kol Nidrei Solist Rebecca Wise
Beethoven – Symfonie no. 5

December 2013: Jong Nederlands talent in Muziekgebouw aan ’t IJ
IMG_3844Pianist Nicolas van Poucke (1992) is een aanstormend talent van Nederlandse bodem. Een bijzondere samenwerking komt in december tot stand: Nicolas van Poucke zal soleren met het Amsterdamse Sweelinckorkest. De ‘Grande Finale’ van het lustrum van het oudste orkest van Amsterdam.

Nicolas van Poucke is een van de meest veelbelovende Nederlandse pianisten. Hij won vele prijzen (Prinses Christina Concours, Steinway Piano concours, Grachtenfestival concours) en heeft reeds zijn debuut CD uitgebracht, die goed ontvangen werd.

Een Nederlandse solist, Nederlandse studenten en ook een stuk van Nederlandse bodem. Cyrano de Bergerac van Wagenaar vertelt muzikaal het ongelukkige liefdesverhaal van de lelijke Cyrano, waarin vrolijkheid, ridderlijkheid en humor een plaats kennen. Het pianoconcert in F van Gerswhin zal gespeeld worden door Nicolas van Poucke. In dit stuk is er muzikale ruimte voor klaaglijke blues, jazzy harmonieën, opzwepende swing, en bovendien een elegant liefdesthema. Het Sweelinckorkest zal daarnaast de Symfonische Dansen van Rachmaninov uitvoeren, waarin de componist met nostalgische melodiën aan het eind van zijn leven terug gaat naar zijn “Russische ziel”.

Poster Najaar 2013 CMYK def

Juni 2013: Het Sweelinckorkest brengt een ode aan de film die Brazilië wereldwijd op de kaart heeft gezet: Tribute to Orfeu Negro 

ORFEU NEGRO-4003
Er is een prachtige fotoserie gemaakt van dit concert.
Zie hier foto’s van dit concert in het Concertgebouw.

Het Sweelinckorkest brengt een ode aan de film die Brazilë wereldwijd op de kaart heeft gezet. In de jaren ’50 ontstond in Brazilië een bijzondere fusion van Afrikaanse ritmes, Portugese volksmuziek, Braziliaanse samba en het rijke melodische van jazz. De Bossa Nova, wat in het Nederlands zoiets als ‘nieuwe trend’ betekent, bleef echter een Brazilian affair. Dit veranderde toen de film Orfeu Negro, gemaakt door Marcel Camus in 1959, wereldwijd als een bom in sloeg. De film viel overal in de prijzen en bleek het ultieme vehikel voor de Braziliaanse muziek.
Nu, ruim vijftig jaar later, verdient de film een ode. Tribute 2 Orfeu Negro is een muziektheaterstuk waarin muziek de basis vormt. De film vertelt het mythologische verhaal van Orpheus en Eurydice, verplaatst naar het carnaval van Rio de Janeiro. Het verhaal wordt nu verteld door Max Westerman en Nina Jurna, ondersteund door de muziek van het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck. Het programma bestaat uit arrangementen van de oorspronkelijke muziek uit de film Orfeu Negro, afgewisseld met klassieke muziek die aansluit bij de thema’s van het verhaal.

Tribute to Orfeu Negro was een coproductie van het Sweelinckorkest en Breathing.
UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck o.l.v. Libia Hernández
Orville Breeveld, Sylvia O’Brien (zang)
Max Westerman, Nina Jurna (vertellers)

Yoran Vroom – drums/percussie
Olaf Keus – drums/percussie
Michael Stratz – basgitaar
Catalin Milea – arrangementen
Daniel Mester – arrangementen

Concept/script/tekst: Orville Breeveld
Regie: Jorinde Keesmaat
Licht: Floriaan Ganzevoort
Assistent: Roeloef Pothuis
Visual artist: Mick van Olst
Assistent: Thom Smeets
Geluid: Julio Hernandez

Programma:
Richard Strauss – Tod und Verklarung
Tribute 2 Orfeu Negro, met o.a.:
A Felicidade, Mahnã de Carnaval en andere muziek uit de film Orfeu Negro
Heitor Villa-Lobos – Bachianas Brasileiras no. 5 – Aria Cantilena
Richard Wagner – Vorspiel en Isolden’s Liebestod uit Tristan und Isolde
Igor Stravinsky – Danse Infernale en Finale uit De Vuurvogel

Bekijk de trailer van de DVD van dit concert:

Programma:
Richard Strauss – Tod und Verklarung
Tribute 2 Orfeu Negro, met o.a.:
A Felicidade, Mahnã de Carnaval en andere muziek uit de film Orfeu Negro
Heitor Villa-Lobos – Bachianas Brasileiras no. 5 – Aria Cantilena
Richard Wagner – Vorspiel en Isolden’s Liebestod uit Tristan und Isolde
Igor Stravinsky – Danse Infernale en Finale uit De Vuurvogel

December 2012: Emmy Verhey
e-flyernj2012

Het Sweelinckorkest speelde het Eerste Vioolconcert van Bruch met als soliste de beroemdheid Emmy Verhey. Daarnaast de Rapsodie Espagnol van Ravel en Danzon no. 2 van Márquez.
Márquez – Danzon no. 2

Juni 2012: Dvorak, Bartok en een opdrachtcompositie.


flyervoorjaar

2009: Keubelreiter Concertgebouw

2011: Trololo  Concertgebouw