Geschiedenis

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck werd opgericht in 1878 en is daarmee het oudste  symfonieorkest van Amsterdam. Het bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste studenten van Amsterdamse universiteiten en hogescholen en repeteert iedere donderdagavond van half 8 tot half 11 in de Singelkerk in het centrum van Amsterdam. Het studentenorkest biedt studenten de mogelijkheid om op hoog niveau hun muzikale talent te ontwikkelen en op bijzondere locaties in binnen- en buitenland concerten te geven. De concerten vinden plaats op toplocaties zowel in Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Beurs van Berlage) als daarbuiten (Geertekerk, Utrecht).

Door de jaren heen bracht het orkest vele opvallende programma’s ten gehore. Hoogtepunten waren onder andere de Eerste Symfonie van Mahler, de Negende Symfonie van Beethoven, La Mer van Debussy en de Zesde Symfonie van Bruckner. In zowel het voorjaar 2015 als 2017 was het Sweelinckorkest één van de internationale studentenorkesten die meespeelde in het European Student Orchestra Festival te Leuven. Het orkest speelt met jonge talentvolle solisten zoals violiste Tosca Opdam (2015), altvioliste en Anna Magdalena den Herder (2016) en pianist Caspar Vos (2017), maar ook met gerenommeerde solisten zoals violiste Emmy Verhey (2012). Daarnaast speelt het orkest regelmatig op aanvraag, bijvoorbeeld als begeleiding van koren of kamermuziek in kleinere bezetting.

Het Sweelinckorkest heeft als kweekvijver gefungeerd voor diverse talentvolle dirigenten als Edo de Waart, Lucas Vis en Roland Kieft. Na het vertrek van Harmen Cnossen wegens zijn aanstelling bij de Marinierskapel stond het orkest onder leiding van Libia Hernandez. Na zesenhalf jaar fantastische concerten te hebben gegeven met haar speelt het orkest sinds januari 2016 onder leiding van Konradin Herzog. Met zijn muzikale inzicht en oog voor goede discipline heeft hij een constructieve repetitiecultuur weten te creëren en het Sweelinckorkest de afgelopen twee jaar tot een hoger muzikaal niveau gebracht.

Om het jaar wordt er een tournee naar het buitenland georganiseerd. Zo ging het orkest in de zomer van 2016 naar Berlijn, Krakau en Budapest, en werd er vanwege het 26e lustrum er in de zomer van 2009 een spectaculaire tournee naar China georganiseerd, waar het orkest vier concerten gaf rondom Shanghai. In 2018 bestond het Sweelinckorkest 140 jaar! Om dit lustrum te vieren, hebben er gedurende het hele jaar verschillende evenementen plaats gevonden, waaronder een tournee naar Georgië in juli.

Niet alleen de muzikale uitdaging is wat de studenten enthousiasmeert om elke week samen te komen, het samen muziek maken op hoog niveau creëert een band die ook daarbuiten voelbaar is. Zo wordt er elke donderdag na de repetitie tot in de vroege uurtjes geborreld in Bar Lunar, de stamkroeg van het Sweelinckorkest. Bovendien worden er door verschillende commissies activiteiten georganiseerd, waaronder een gala, een kamermuziekavond en
een interorkestrale voetbalcompetitie met andere studentenorkesten uit heel Nederland.