Het Orkest

SweelinckorkestHet UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck werd opgericht in 1878 en is daarmee het oudste  symfonieorkest van Amsterdam. Het bestaat uit ongeveer zeventig enthousiaste studenten van Amsterdamse universiteiten en hogescholen en repeteert iedere donderdagavond van half 8 tot half 11 in de Singelkerk in het centrum van Amsterdam. Het studentenorkest biedt studenten de mogelijkheid om op hoog niveau hun muzikale talent te ontwikkelen en op bijzondere locaties in binnen- en buitenland concerten te geven. De concerten vinden plaats op toplocaties zowel in Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Beurs van Berlage) als daarbuiten (Geertekerk, Utrecht).

Door de jaren heen bracht het orkest vele opvallende programma’s ten gehore. Hoogtepunten waren onder andere de Eerste Symfonie van Mahler, de Negende Symfonie van Beethoven, La Mer van Debussy en de Zesde Symfonie van Bruckner. In het voorjaar 2015 was het Sweelinckorkest één van de internationale studentenorkesten die meespeelde in het European Student Orchestra Festival te Leuven. In 2017 zal het orkest wederom participeren aan het ESOF. Het orkest speelt met jonge talentvolle solisten zoals Nicolas van Poucke (2013), violiste Tosca Opdam (2015) en Anna Magdalena den Herder (2016), maar ook met gerenommeerde solisten zoals violiste Emmy Verhey (2012). Daarnaast speelt het orkest regelmatig op aanvraag, bijvoorbeeld als begeleiding van koren of kamermuziek in kleinere bezetting.

Het Sweelinckorkest heeft als kweekvijver gefungeerd voor diverse talentvolle dirigenten als Edo de Waart, Lucas Vis en Roland Kieft. Na het vertrek van Harmen Cnossen wegens zijn aanstelling bij de Marinierskapel stond het orkest onder leiding van Libia Hernandez. Sinds januari 2016 staat er een nieuwe dirigent voor het orkest: de jonge en getalenteerde Zwitserse Konradin Herzog. 

Om het jaar wordt er een tournee naar het buitenland georganiseerd. Zo deed het orkest in 1998 Helsinki en St. Petersburg aan en heeft het in 2001 een drietal concerten verzorgd in Barcelona. Vanwege het 26e lustrum werd er in de zomer van 2009 een spectaculaire tournee naar China georganiseerd, waar het orkest vier concerten gaf rondom Shanghai. In de zomer van 2016 is het orkest naar Berlijn, Krakau en Budapest geweest.

Behalve één van de beste amateur-symfonieorkesten van Nederland, is het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck ook een echte studentenvereniging. Zo wordt er elke donderdag na de repetitie tot in de vroege uurtjes geborreld in “Bar Lunar”, de stamkroeg van het Sweelinckorkest. Bovendien worden er door verschillende commissies activiteiten georganiseerd waaronder een gala, een kamermuziekavond en een interorkestrale voetbalcompetitie tegen andere studentenorkesten uit heel Nederland.