SWEELINCK SPEELT OORSPRONG

Dit najaar speelt het Sweelinckorkest een programma met romantische meesterwerken uit de 19e eeuw. Het programma heeft een Midden-Europese tint: het symfonische gedicht Les Préludes, geschreven door de Hongaarse Franz Liszt zal het concert openen. Het symfonisch gedicht gaat over liefde, storm, strijd en overwinning. De préludes worden opgevolgd door Richard Wagners ouverture van de opera Lohengrin. Hierin wordt de uitstraling van de Heilige Graal geschetst, waarvan de legendes een basis vormen voor de opera. Na een korte uitstap naar de Nederlandse 21e eeuw met de opdrachtcompositie In de Blauwe Nacht van Reza Namavar, arriveren we via de Donau in Tsjechië. Het deel Die Moldau uit het magnum opus ‘Má Vlast’ van Bedřich Smetana is een symfonische voorstelling van een tocht langs de Moldau door het Tsjechische land. Tot slot zal de zevende symfonie van Antonín Dvořák ten gehore worden gebracht. Dit is misschien wel de meest duistere symfonie van Tsjechische componist.
Het Sweelinckorkest is een van de 12 studentenorkesten die dit jaar de KONSO-opdrachtscompositie In de Blauwe Nacht ten gehore brengt.

KAARTEN:

De Duif, 7 dec 20.15: https://klassiek.digitalekaartverkoop.nl/tickets/najaarsconcert-uva-orkest-j-pzn-sweelinck-3/?fbclid=IwAR1iEbbKlRAkPEbM6ENjUmqAynT2h69i4oZ4Fo26h0D6vkFQm6TLph_Gjk0

Muziekgebouw aan ’t IJ, 10 dec 20.15: https://www.muziekgebouw.nl/agenda/8833/Oorsprong/UvA_Orkest_J_Pzn_Sweelinck/?fbclid=IwAR3fYHj332wqhfV3ddzHIuB2ze2xZKl_hrE-nlb4XaftEiW6LatZhvEoXIE