Najaarsconcerten 2018: Sweelinck speelt DÉJÀ VU

Fotografie: Veerle Bastiaanssen

Dit najaar speelde het Sweelinckorkest met mezzosopraan soliste Iris van Wijnen een sprookjesachtig programma onder het thema Déjà Vu. Wij danken Veerle Bastiaanssen wederom voor de prachtige foto’s!

Déjà Vu: is iets daadwerkelijk al eerder gebeurd, of is dit maar een gedachtenspinsel? Deze thematiek stond bij de najaarsconcerten van 2018 centraal. Dit kwam met name voort uit de liedteksten van dit programma, waarin telkens de twijfels tussen echte ervaringen en dromen of gedachtes hierover naar voren komen. Dit sluit ook aan bij de sprookjes die terugkomen in de muziek: het lijkt een waargebeurd verhaal, maar is dit wel het geval?

Samen met soliste Iris van Wijnen nam het Sweelinckorkest de luisteraar mee op een Frans-Finse reis, met wervelende muziek van Sibelius en impressionistische klanken van Ravel, Saariaho en Debussy. Een storm voerde u door het sprookjesachtige Finland van Sibelius, waarna u via Ravels indrukken van het mystieke Azië bij La Mer (de zee) van Debussy eindigde. Saariaho’s hartstochtelijke Quatre Instants vormden een rustpunt middenin deze reis.