ROGIER STRIJBIS (CONCERTMEESTER SWEELINCKORKEST): “WAGNER WORDT NOGAL VAAK TEN ONRECHTE ONDERGEWAARDEERD”

Concertmeester Rogier Strijbis en eerste hoorniste Daniëlle Ploumen werden geïnterviewd over het orkest en de lustrumconcerten. Lees het hele interview op de website van het Zuiderparktheater!


4 juni, Francisca Hagen

Vrijdag 8 juni is de start van een reeks Lustrumconcerten van het Sweelinckorkest die zijn 140-jarig bestaan viert. Speciaal voor de voorstelling in het Zuiderparktheater spraken we met Rogier Strijbis, concertmeester, en Daniëlle Ploumen, eerste hoorniste, over het aankomende Lustrumconcert en Der Ring ohne Worte van Richard Wagner.

140 jaar Sweelinckorkest is behoorlijk bijzonder, maar wat is nu precies UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck?
Rogier: Het is een fantastische groep mensen die zich naast hun drukke studie inzetten om met elkaar mooie muziek te maken.

Uiteraard blijven we studenten: na de repetitie wordt er standaard samen geborreld. Het samen muziek maken schept een hechte band, wat er ook weer voor zorgt dat het orkest naar elkaar toe groeit en mooiere muziek maakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Sweelinckorkest bestaat normaliter uit ongeveer 80 studenten, dit keer zijn het er 105. Zijn er bijzondere instrumenten die bespeeld worden speciaal voor Der Ring ohne Worte?
Daniëlle: Ja, die zijn er zeker. Bij het slagwerk is een heel assortiment aan ijzerwerk en bij de hoorns worden Wagnertuba’s en stierhoorns gebruikt.

De eerste opname van Der Ring ohne Worte was in 1987 met de Berliner Philharmoniker. Inmiddels is het door meerdere orkesten uitgevoerd. Jullie zijn het eerste Nederlandse amateurorkest die zich aan Der Ring ohne Worte waagt. Waarom is er gekozen voor dit stuk?
Rogier: We hebben gekozen voor dit stuk omdat het een grote en mooie uitdaging is voor het orkest, maar ook bijzonder is om te aanschouwen, vanwege het grote orkest en de bijzondere instrumenten.

Kaarten voor het Lustrumconcert 8 juni in het Zuiderparktheater zijn verkrijgbaar via de website van het Zuiderparktheater.

Fotografie (uitgelichte afbeelding en Rogier): Jan Harryvan, (Daniëlle): Desiree Janssen.