De Thema's Uit Der Ring

De Thema’s Uit Der Ring

Wat drukt Wagner eigenlijk uit met zijn muziek, en hoe hoor je dat terug? Muziekjournalist- en presentator Hein Van Eekert, die sinds maart zitting neemt in ons Comité van Aanbeveling, leidt ons in aanloop van de lustrumconcerten door de thema’s van Der Ring ohne Worte.

Donder en bliksem

Dinsdagavond hebben we het mogen horen: de donder en bliksem. Ook in onze uitvoering van Der Ring ohne Worte valt de spanning en sensatie van het noodweer te beleven!
Er breekt een helse storm uit wanneer Donner, de god van de donder en bliksem, de mist oproept om samen te komen. Met één klap van zijn hamer drijft Donner de wolken uiteen en slaat de bliksem in (hoorbaar door de klap op het Mahlerblok: https://youtu.be/-HujjNQPv2U?t=11m29s ) 

Reizen

Wagner brengt de ervaring van reizen over door filmische muziek, al voor de uitvinding van de film. Het verhaal van De Ring komt daardoor in sommige momenten beter tot zijn recht ‘zonder woorden’ dan met een operatoneel als decor, waar dit gevoel van veranderende tijd en ruimte lastiger is over te brengen.

Heldinnen

In veel oude verhalen draait het spektakel om mannelijke helden, maar niet in Der Ring! Wagner heeft als geen ander oog voor het karakter van de heldhaftige vrouw. Brünnhildes moed en wijsheid in Der Ring maakt haar een van de bijzonderste personages uit het verhaal!

 

Natuur

Wagners Der Ring des Nibelungen is niet alleen heroïek en een hoog aantal decibellen; Wagner is juist ook een meester in natuurschildering. Daarbij kan de muziek juist heel subtiel en zacht worden: Der Ring ohne Worte bevat de passage uit de opera Siegfried, waarin een prachtig woud op een warme zomerdag geschilderd wordt.

met foto’s van © Jan Harryvan

Data en kaarten

8 juni 20:15 – Zuiderparktheater, Den Haag. Klik hier voor tickets

9 juni 16:00 –  NedPhO-Koepel, Amsterdam (besloten).

11 juni 20:15 – NedPhO-Koepel, Amsterdam. Klik hier voor tickets

13 juni 20:15 – Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam. Klik hier voor tickets

Blijf op de hoogte blijven van alles wat het orkest meemaakt in aanloop van de concerten! Een kijkje achter de schermen van de repetities, uitleg over Der Ring ohne Worte, en nog veel meer, houd onze Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes.