Voorjaarsconcerten

Voorjaarsconcerten

Het is bijna zover! De voorjaarsconcerten van het Sweelinckorkest zullen plaatsvinden op 9 juni (Geertekerk, Utrecht) en 13 juni (Het Concertgebouw, Amsterdam). De volgende stukken zullen onder leiding van dirigent Konradin Herzog ten gehore worden gebracht:

Robert Schumann – Symfonie nr. 3 ‘Rheinische’
Pauze
Richard Wagner – Prelude ‘Die Meistersinger von Nürnberg’
Anton Webern – Passacaglia, op. 1
Richard Strauss – Suite uit ‘Der Rosenkavalier’

Het programma
Symfonie nr. 3 ‘Rheinische’ was de derde en laatst gecomponeerde symfonie van Robert Schumann. Het werk werd de spontaanste en gelukkigste uit zijn reeks genoemd, wellicht omdat hij in deze symfonie de rivier de Rijn muzikaal wilde verklanken.

Na de pauze zal Prelude uit ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ van Richard Wagner klinken, een opera gebaseerd op de geschiedenis van de Duitse minne- en meesterzangers zoals Hans Sachs en Walther von der Vogelweide. In de Prelude klinkt een statig en ceremonieel thema dat de meesterzangers introduceert.

Passacaglia van Anton Webern is het meest moderne werk van dit programma, maar nog steeds Duitse romantiek te noemen. In het stuk hoort men een baslijn waaromheen steeds nieuwe stemmen klinken. Hoewel Passacaglia niet het eerste werk van Webern was, was dit wel het eerste werk waar hij echt trots op was en noemde hij het opus 1.

Het voorjaarsprogramma sluit af met Suite uit ‘Der Rosenkavalier’, wellicht het meest uitdagende werk waar het orkest zich met dit programma aan waagt. De suite omvat de orkestrale hoogtepunten uit de opera Der Rosenkavalier, waarbij de muziek – ondanks de gelijktijdige experimenten van Schönberg en Stravinsky – wel degelijk de tijdgeest weerspiegelt. Tegelijkertijd hoort men echo’s van Mozart en Verdi-achtige smeuïgheid, afgewisseld met oer-Weense walsen, alles gekleurd met Strauss’ laatromantische, ‘overrijpe’ harmoniek.

facebook_ig_rgb

Wees erbij en bestel nu uw kaarten via de evenementen rechts op de homepagina!
9 juni 20:15 Geertekerk (normaal €14 | CJP €8 | student €8)
13 juni 20:15 Het Concertgebouw (normaal €22,50 | Stadspas/CJP €15 | student €15)