‘Dé complete altvioliste en musicienne’

Aldus de jury van het Nationaal Altvioolconcours. Tijdens de najaarsconcerten speelt het Sweelinckorkest het prachtige altvioolconcert van William Walton. De soliste is niemand minder dan de getalenteerde Anna Magdalena den Herder.

anna_magdalena_den_herder%20low%20pixAnna Magdalena den Herder (1988) is opgegroeid in een muzikaal gezin: van haar acht broers en vier zussen zijn er vijf professioneel musicus. Op driejarige leeftijd kiest ze zelf voor de viool. Later schakelt ze over op de altviool omdat naast de klank ook de rol van middenstem in de muziek haar aanspreekt.

Anna Magdalena den Herder is cum laude afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Marjolein Dispa. Als jong talent was zij aanvoerder bij het Nederlands Jeugd Strijkorkest en het Jeugd Orkest Nederland. Ook nam ze meerdere malen deel aan het European Union Youth Orchestra. Tijdens het seizoen 2013/2014 maakte Anna Magdalena deel uit van de academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Den Herder was ‘Artist in Residence’ tijdens de NJO-muziekzomer 2013. Ook ontving zij – als eerste altvioliste – de Kersjes van Groenekanbeurs 2009. Ze won de eerste (2011), de tweede en de publieksprijs (2009) op het Nationaal Altvioolconcours en was eerste prijswinnares bij andere Nederlandse concoursen.

Anna Magdalena soleerde met orkesten in diverse grote zalen van Nederland met onder anderen de Trauermusik van Hindemith, Shostakovich altviool sonate, Teleman altvioolconcert en andere werken. Sinds begin 2015 speelt Anna Magdalena als plaatsvervangend altvioliste in het Nederlands Kamerorkest. Ook was ze (gast)aanvoerder bij het Residentie Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland, Het Gelders Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Verder remplaceert ze regelmatig bij professionele orkesten als Amsterdam Sinfonietta, Radio Philharmonisch Orkest en Nederlands Philharmonisch Orkest.

Wij kijken met veel enthousiasme uit naar onze samenwerking met Anna! De concerten zijn op 10 december (NedPhO-Koepel) en 13 december (Muziekgebouw aan ’t IJ). Komt allen!

 

Deze informatie is afkomstig van: www.annadenherder.nl | Fotografie: Robin de Puy.