Sweelinckorkest speelt Mahler 4; Hemels

Sweelinckorkest speelt Mahler 4; Hemels

Dit voorjaar zal het Sweelinckorkest hemelse klanken naar Utrecht en Amsterdam brengen! De vierde symfonie van Gustav Mahler vertelt over het hemelse leven. Niet alleen hoe prachtig dit hemelse leven kan zijn, maar ook de donkere zijde ervan.

De eerste drie delen van de symfonie zijn gebaseerd op het vierde en laatste deel, dat eerder geschreven is. In het vierde deel klinkt het lied Das Himmlische Leben. Het lied is gebaseerd op teksten uit de Duitse liederenbundel Des Knaben Wunderhorn (1800), een bundel waar Mahler vaker teksten uit heeft gebruikt. De tekst van Das Himmlische Leben wordt gezongen door een kind in de hemel. De sopraan Charlotte Janssen zal deze rol vertolken. Het kind aanschouwt de voorbereidingen van een hemels maal onder het genot van hemelse muziek; muziek die wij hier op aarde niet kennen, zo mooi. Het weldadige maal en de prachtige klanken worden beschreven, maar er klinkt ook een donkere ondertoon, er wordt immers een hemels maal bereid voor een gestorven kind, waarbij ook het slachten van  dieren hoort. De muziek volgt de tekst van het lied op levendige wijze en in elk van de eerste drie delen komen aspecten uit dit allesomvattende vierde deel voor.

Voor de pauze zal een aantal andere werken worden uitgevoerd. Het concert wordt geopend met het koperintro Fanfare pour le précéder La Péri van Paul Dukas, gevolgd door Ouverture De Getemde Feeks van Johan Wagenaar. Na de inleidende stukken zal het Sweelinckorkest Sopraan Charlotte Janssen begeleiden bij drie liederen uit Sechs Lieder für Sopran und Orchester van Arnold Schönberg.

Ervaar deze hemelse klanken! Bestel nu:

12 juni Geertekerk Utrecht, 20:15
16 juni Concertgebouw, 20:15

Programma

Paul DukasFanfare pour précéder La Péri (koperintro) 
Johan WagenaarOuverture De Getemde Feeks
Arnold Schönberg – 3 liederen uit Sechs Lieder für Sopran  und Orchester opus 8

III. Sehnsucht
V. Voll jener Süße

I. Natur

Gustav MahlerSymfonie nr. 4